Przepisy



Ciasto:
300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)
 2 jajka + 1 żółtko
 1 łyżeczka soli
 3 - 4 łyżki wody
 1 białko jaja

Nadzienie:
20dkg mielonej wołowiny
1 jajo
1 białko
1 posiekana cebulka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

 

Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.

Mięso utrzyj z cebulą, jajkiem, natką i przyprawami.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.

 

Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulkę. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z cebulką, wymieszać, podgrzać, posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić solą. Wyłożyć na talerz i posypać tartym Parmezanem.