Składniki:
Wołowe (ligawa) 1,6 kg
Pieczarki 1 kg
Papryka (4 duże papryki)
Cebula 1 kg
Ogórki kiszone (7 dużych ogórków)
Papryka słodka 3 łyżeczki
Papryka ostra 3 łyżeczki
Czosnek suszony 2 łyżeczki
Wegeta 3 łyżeczki
Bulion ważywny 1,5 l
Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
Śmietana 4 łyżki
Cegulę pokroić w piórka i zeszklić. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do cebuli. Paprykę pokroić w paski i dodać do papryki i cebuli.
Mięso pokroić w paski oprószyć mąką i zesmażyć na dużym ogniu do zarumienienia dodać do warzyw.
Całość zalać bulionem warzywnym dodać suszoną paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek, wegetę i koncentrat pomidorowy.
Zagotować i zabielić śmietaną.