Przepisy


Składniki:

Wołowe (ligawa) 1,6 kg

Pieczarki 1 kg

Papryka (4 duże papryki)

Cebula 1 kg

Ogórki kiszone (7 dużych ogórków)

Papryka słodka 3 łyżeczki

Papryka ostra 3 łyżeczki

Czosnek suszony 2 łyżeczki

Wegeta 3 łyżeczki

Bulion ważywny 1,5 l

Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki

Śmietana 4 łyżki


Cegulę pokroić w piórka i zeszklić. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do cebuli. Paprykę pokroić w paski i dodać do papryki i cebuli.

Mięso pokroić w paski oprószyć mąką i zesmażyć na dużym ogniu do zarumienienia dodać do warzyw.

Całość zalać bulionem warzywnym dodać suszoną paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek, wegetę i koncentrat pomidorowy.

Zagotować i zabielić śmietaną.