Ciasto:
300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany – 22 %
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
3 białka
100 g rodzynek
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Siekamy wszystkie
składniki nożem, następnie wyrabiamy rękami. Gotowe ciasto schładzamy w
lodówce, a następnie z 2/3 ciasta wałkujemy placek, którym wylepiamy formę lub
tortownicę. Ciasto pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obieramy i szatkujemy, krótko
dusimy pod przykryciem z cukrem,cynamonem i paroma łyżkami wody. Rodzynki zalewamy
wrzątkiem i osączamy, łączymy z jabłkami, mieszamy i wykładamy na upieczone
ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier
puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozkładamy na jabłkach,
posypujemy resztą ciasta utartego na grubej tarce. Pieczemy szarlotkę 45 minut
w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.