½ kostki masła
¾ szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
esencja cytrynowa (kilka kropli)
4 żółtka
3 białka
1 kg kwaśnych jabłek
15 dkg orzechów włoskich
10 dkg migdałów
10 dkg rodzynek
biszkopty
galaretka cytrynowa
Masło, margarynę, cukier, cukier waniliowy, zapach utrzeć na jednolitą masę.
Pojedynczo dodawać żółtka.
Ubić pianę.
Obrać i zetrzeć na tarce jabłka.
Wymieszać ubite białka z kremem.
Jabłka odcisnąć na sitku partiami i stopniowo dodawać mieszając.
Dodać bakalie.
Tortownicę wysmarować masłem, na dno ułożyć warstwę biszkoptów(nasączając je).
Na biszkopty nałożyć masę uciskając , odstawić do lodówki na pół godziny.
Wlać na wierzch ostudzoną galaretkę.