Składniki:
800 g mąki pszennej chlebowej
3 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka cukru
4 dkg drożdży
1 łyżka oliwy
1 szklanka ( 250 ml ) ugotowanych i ubitych ziemniaków
1 jajko do posmarowania
Z drożdży , cukru , odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać
pozostałe składniki ( oprócz jajka ) i wyrobić ciasto ( ja wyrobiłam za
pomocą miksera) . Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilę i podzielić na 2 części . Uformować podłużne bochenki i wsadzić do 2 keksówek.
Przykryć i poczekać aż znów wyrosną . W międzyczasie nagrzać piec do 200 °C.
Przed pieczeniem posmarować wierzchy rozmąconym jajkiem i ponacinać nożem
Piec 30-35 minut