Przepisy




Ciasto:
400 g mąki
250 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
20 dag wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich

Lukier:
2 białka
200 g cukru pudru

Masa:
1 kostka masła
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek spirytusu

 

Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, rozwałkować (podobnie jak na pierogi, 2-3 mm). Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej „literatki”.

Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa (niestety tradycyjnie w makutrze; ucierane mikserem są zbyt puszyste i lukier pęka). Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC ok. 15 minut, aż lukier się zrumieni. Wyjąć, poczekać aż wystygną.

Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać krem jajeczny. Ucierać aż się połączą. Wmieszać spirytus i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Zamiast spirytusu można dać 2 kieliszki winiaku, ale ryzykujemy, że masa będzie zbyt rzadka. Z kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.

Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.