Składniki :
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka wody
1 szklanka oleju arachidowego lub z pestek winogron
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
ew. bakalie wedle uznania
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
prażone i posiekane orzechy włoskie (do dekoracji)
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową (z roztopionej czekolady, masła i mleka) i posypać zmielonymi uprażonymi orzechami.