Przepisy



Składniki

4 porcje

 

    1 duży por

    30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka

    1 łyżeczka suszonego tymianku

    400 g piersi kurczaka

    1 łyżka mąki

    1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%

    cytryna do skropienia

    sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Tłuczone ziemniaki:

 

    500 g ziemniaków

    2 łyżki masła

    1 łyżka śmietanki kremówki

 

Przygotowanie

 

    Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.

    Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.

    W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze filety, dodatkowo rozbić jeszcze najgrubsze części tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.

    Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.

    Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać masło i śmietankę i od razu rozgnieść praską na puree.