Przepisy



Składniki:

  • 4 jajka wielkości „L” (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • skórka otarta z 2/3 cytryny
  • 200 g borówek

Dodatkowo

  • kakao do posypania rolady


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem, gdy białka zaczną się pienić dodać w kilku porcjach cukier i miksować aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wmiksować do piany kolejno żółtka, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i startą czekoladę.
Dużą blachę (u mnie z wyposażenia piekarnika o wymiarach 30×40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto starając się równomiernie je rozprowadzić. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 10-12 min (do tzw suchego patyczka). Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika. Arkusz papieru do pieczenia wielkości blachy, na której piekło się ciasto posmarować olejem, przełożyć upieczone ciasto, zdjąć papier, na którym się piekło i zwinąć ciasto razem z natłuszczonym papierem w roladę. Zwinięte ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia.

Do miski wlać schłodzoną śmietanę i ubijać mikserem, gdy śmietana zacznie gęstnieć dodać w kilku porcjach serek mascarpone, cukier puder i ubijać. Gdy krem będzie już gęsty wmiksować do niego skórkę otartą z cytryny.

Wystudzoną roladę rozwinąć, wyłożyć na nią krem, posypać borówkami i ponownie zwinąć. Roladę owinąć papierem lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1,5 godziny.
Przed podaniem posypać ciasto kakao.