Składniki:
- 4 jajka wielkości „L” (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce
- szczypta soli
Krem
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- skórka otarta z 2/3 cytryny
- 200 g borówek
Dodatkowo
- kakao do posypania rolady
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka wbić do miski, dodać szczyptę soli
i ubijać mikserem, gdy białka zaczną się pienić dodać w kilku porcjach
cukier i miksować aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie
zmniejszyć obroty miksera i wmiksować do piany kolejno żółtka, proszek
do pieczenia, kakao, mąkę i startą czekoladę.
Dużą blachę (u mnie z wyposażenia piekarnika o wymiarach 30×40 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto starając się
równomiernie je rozprowadzić. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 10-12 min (do tzw
suchego patyczka). Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika. Arkusz
papieru do pieczenia wielkości blachy, na której piekło się ciasto
posmarować olejem, przełożyć upieczone ciasto, zdjąć papier, na którym
się piekło i zwinąć ciasto razem z natłuszczonym papierem w roladę.
Zwinięte ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do miski wlać schłodzoną śmietanę i ubijać mikserem, gdy śmietana zacznie gęstnieć dodać w kilku porcjach serek mascarpone, cukier puder i ubijać. Gdy krem będzie już gęsty wmiksować do niego skórkę otartą z cytryny.
Wystudzoną roladę rozwinąć, wyłożyć na nią krem, posypać borówkami i
ponownie zwinąć. Roladę owinąć papierem lub folią spożywczą i włożyć do
lodówki na min. 1,5 godziny.
Przed podaniem posypać ciasto kakao.