Ciasto:
200 g szklanki
mąki
125 g masła
szczypta soli
łyżeczka cukru
lodowata woda
Nadzienie:
125 g masła
125 g cukru
1 kg kwaśnych
jabłek
Sposób przygotowania:
Szybko zagnieść ciasto: mąkę z
solą, cukrem, posiekanym masłem. Jeśli jest za suche, dodać
trochę wody, rozwałkować, wstawić do lodówki.
W formie do pieczenia rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć, aż się zrumieni i powstanie karmel. Obrane, przekrojone na pół
( lub na drobniejsze plastry) jabłka bez gniazd nasiennych ułożyć ściśle na karmelu.Wstawić do piekarnika (180 st.
C) (lub smażyć na patelni pod przykryciem).Wyjąć, ostudzić.Przykryć dokładnie ciastem,
wsuwając brzegi do środka formy.Nakłuć ciasto w kilku
miejscach.Wstawić do piekarnika 180 st. C
, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut.Przykryć większym talerzem i
obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło i
podawać gorące.