Przepisy




ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa makowa:

  • 25 dag maku
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu

masa orzechowa:

  • 35 dag orzechów włoskich
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki mleka
  • 2 białka

masa serowa:

  • ½ kg białego sera
  • 20 dag masła
  • 6 jajek
  • 40 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynków
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z margaryną. Dodać utarte żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką.


Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka, miód i aromat migdałowy. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.


Orzechy zmielić, zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń, mąkę i dalej ucierać. Dodać rodzynki. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do sera, wymieszać.


Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 40x24 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej - tak, by przykryły połowę placka. Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej. Przykryć warstwą masy serowej i piec 70-80 minut w 170-180 st. C.




Ponieważ do placka potrzeba łącznie 10 jajek, pracę można sobie znacznie ułatwić. Zamiast ubijać pianę trzy razy, wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski, a na samym końcu ubić z nich pianę (dobrze jest też dodać szczyptę soli) i wmieszać do każdej z trzech mas: do serowej więcej niż połowę, do makowej i orzechowej po połowie tego, co zostanie.