ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa:
- 25 dag maku
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
masa orzechowa:
- 35 dag orzechów włoskich
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki mleka
- 2 białka
masa serowa:
- ½ kg białego sera
- 20 dag masła
- 6 jajek
- 40 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynków
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z margaryną. Dodać utarte żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką.
Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka, miód i aromat migdałowy. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Orzechy zmielić, zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń, mąkę i dalej ucierać. Dodać rodzynki. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do sera, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 40x24 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej - tak, by przykryły połowę placka. Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej. Przykryć warstwą masy serowej i piec 70-80 minut w 170-180 st. C.
Ponieważ do placka potrzeba łącznie 10 jajek, pracę można sobie znacznie ułatwić. Zamiast ubijać pianę trzy razy, wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski, a na samym końcu ubić z nich pianę (dobrze jest też dodać szczyptę soli) i wmieszać do każdej z trzech mas: do serowej więcej niż połowę, do makowej i orzechowej po połowie tego, co zostanie.