Przepisy




Składniki
500 g marchewki
4 jajka
50 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki musztardy
300 g serka do smarowania z czosmkiem
1/2 pęczka szczypiorku
Suszone pomidory
pieprz
sól


Sposób przygotowania przepisu:

1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło rozgrzać na patelni, dodać marchewkę, pieprz i sól do smaku. Dusić 10 minut, pod koniec dodać musztardę i zostawić do schłodzenia.

2. Dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać.

3. Białka ubić dodając szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami wymieszać z marchewką.

4. Wyłożyć masę do formy, wyrównać i piec 20 min. w temp. 180*C.

5. Po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć na 1 -2 minuty a następnie delikatnie zdjąć papier.

6. Serek wyłożyć na przestygnięty blat z marchewki i rozsmarować.

7. Rozsypać posiekany szcypior i rozłożyć pokrojone suszone pomidory

8. Zwinąć roladę, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce. Zimną roladę kroić w plastry, dowolnie udekorować.