Przepisy



Składniki:

  • 1 kg sera (z wiaderka lub 3 – krotnie zmielony)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
  • 125 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • Tortownica o średnicy 25 cm
  • Masło do wysmarowania tortownicy
  • Bułka tarta do wysypania
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jednolitą masę. Następnie dodać ser i zmiksować z pozostałymi składnikami. Dodać mąki i zmiksować. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli, dodałać do masy i lekko wymieszać szpatułką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 1 godzinę (piekarnik góra – dół; bez termoobiegu). Po upieczeniu zostawić przez chwilę w piekarniku do wystygnięcia przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik całkowicie ostygł posypać go cukrem pudrem.