Składniki:
- 1 kg sera (z wiaderka lub 3 – krotnie zmielony)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
- 125 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- Tortownica o średnicy 25 cm
- Masło do wysmarowania tortownicy
- Bułka tarta do wysypania
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jednolitą
masę. Następnie dodać ser i zmiksować z pozostałymi składnikami. Dodać mąki i zmiksować. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli, dodałać do masy i
lekko wymieszać szpatułką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 1 godzinę
(piekarnik góra – dół; bez termoobiegu). Po upieczeniu zostawić przez chwilę
w piekarniku do wystygnięcia przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy sernik
całkowicie ostygł posypać go cukrem pudrem.