Składniki:
makaron (kokardki, grube rurki)
kiełbasa pepperoni
pieczarki (około ½ kg)
1 cebula
śmietana
puszka pomidorów krojonych lub przecier pomidorowy
sól, pieprz
oliwa lub olej do smażenia
parmezan lub inny ser
( w oryginalnym przepisie jest jeszcze groszek konserwowy, ja go nie dodałam)
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać obraną ze skóry
i pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę pepperoni, lekko podsmażyć i dodać
pokrojone pieczarki, (teraz należałoby dodać groszek, którego ja nie dodałam )
doprawić do smaku solą i pieprzem. Po chwili podsmażania dodać pomidory krojone
z puszki a następnie śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Ugotować makaron. Wymieszać
z sosem i posypać parmezanem lub innym startym serem.