Składniki
2 porcje
125 g makaronu np. kokardki
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 łyżki masła
1 nieduża cukinia (ok. 270 g)
80 ml śmietanki 30%
bazylia
Przygotowanie
Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową przeciśniętego przez praskę czosnku.
Na patelni na reszcie oliwy i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), pod koniec dodać resztę czosnku.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawić solą i pieprzem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie i miejscami się zrumieni.
Wówczas dodać pokrojonego kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty.
Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Posypać posiekaną bazylią i podawać.