Przepisy




Składniki

2 porcje

 

    125 g makaronu np. kokardki

    1 pojedyncza pierś kurczaka

    1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku

    1 łyżka oliwy

    2 ząbki czosnku

    1 cebula

    1/2 łyżki masła

    1 nieduża cukinia (ok. 270 g)

    80 ml śmietanki 30%

    bazylia

 

Przygotowanie

 

    Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.

    Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową przeciśniętego przez praskę czosnku.

    Na patelni na reszcie oliwy i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), pod koniec dodać resztę czosnku.

    Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawić solą i pieprzem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie i miejscami się zrumieni.

    Wówczas dodać pokrojonego kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty.

    Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Posypać posiekaną bazylią i podawać.