Składniki
2 porcje
120 g makaronu mie lub chow mein
200 g filetu kurczaka (1 sztuka)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała cebula
1/2 małego brokuła
1 mała czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka sezamu
Sos teriyaki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
2 łyżki wody
1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1 łyżka drobno startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć)
Przygotowanie
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przelać wodą.
Filet z kurczka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką.
W oddzielnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.
Rozgrzać wok lub głęboką dużą patelnię. Wlać olej i gdy będzie gorący włożyć kurczaka. Obsmażyć na większym ogniu (ok. 2 minuty), następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.
Dodać pokrojone na małe kawałki różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smażyć przez ok. 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, ale pozostaną ciągle jędrne. Pod koniec dodać kukurydzę.
Dodać makaron i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Wlać sos i energicznie mieszając chwilę podgrzać. Wyłożyć na talerze, posypać lekko uprażonym sezamem.