Przepisy


Składniki:

25g drożdży

500g mąki przennej

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 Łużeczki cukru

220 ml wody ciepłej

sos do pizzy:

200 ml passaty

1 łyżeczka bazylii

Szczypta soli

szczypta pieprzu

1 ząbek czosnku


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz oliwę.

Do szklanki wkruszmy drożdże, cukier i zalewamy wodą tak aby przykryła drożdże nastepnie mieszamy do momętu powstania jednolitej cieczy.

Rozpiszczone drożdże razem z 220 ml wody dodajemy do mąki.

Wyrabiamy ciasto najpierw opuszkami palców zasypując mokre składniki mąką która pozostała na bokach.

Po powstaniu zwartej strukyury ciasta wyrzucamy je na blat i zagniatamy aż ciasto bedzie sprężyste i bedzie odchodziło od dłoni.

Miskę smarujemy oliwą i wkładamy kulę ciasta do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1 godziny.

Na blat wysypujemy garść mąki i wykładamy na nią ciasto i rozciągamy je tak aby powstał krztałt pizzy.

Mieszamy wszystkie składniki sosu i nakładamy go na ciasto.

Układamy ulubione składniki na sos i posypujemy startym żółtym serem

Piekarnik rozgrzewamy do 250 st.C, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 10-15 min.