Składniki
4 porcje
- 6 udek lub 4 ćwiartki kaczki (ok. 1,3 kg)
- przyprawy: ok. 1,5 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, imbiru, chili
- świeży rozmaryn
- 1 czerwona cebula
- 1 i 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka oliwy extra
- 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
- do podania: żurawina ze słoiczka, ziemniaki opiekane, surówka
Przygotowanie
- Kaczkę doprawić przyprawami, następnie dodać listki z 2 gałązek rozmarynu i pokrojoną na półplasterki obraną czerwoną cebulę.
- Wymieszać z sokiem z 1/2 pomarańczy i oliwą. Odłożyć pod przykryciem do zamarynowania (najlepiej na noc jeśli mamy czas).
- Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec w 180 stopniach C przez 70 minut (udka) lub 80 minut (ćwiartki).
- Zdjąć przykrycie z formy, zlać tłuszcz*, obłożyć kaczkę resztą pokrojonych pomarańczy, mięso posmarować roztopionym masłem z miodem i piec przez 20 minut (udka) lub 30 minut (ćwiartki), tym razem bez przykrycia, w tej samej temperaturze.
- Udekorować świeżym rozmarynem i podawać z żurawiną i dodatkami.