Składniki
2 - 4 porcje
300 g filetu kurczaka (lub indyka)
przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
2 ząbki czosnku
100 g ryżu długoziarnistego
2 łyżki oliwy
1/2 czerwonej cebuli
1 mała czerwona papryka
200 g kukurydzy z czerwoną fasolą
1 pomidor
do podania: awokado, limonka, chili, świeża kolendra
Przygotowanie
Filet kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawami oraz startym czosnkiem.
Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na duży talerz i całkowicie ostudzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 3 - 4 minuty. Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Wsypać ugotowany ryż, dodać resztę cebuli, wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
Zdjąć z ognia, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszać.
Wyłożyć na talerz, dodać obrane i pokrojone awokado, skropić limonką, posypać posiekaną papryczką chili i listkami świeżej kolendry.