Przepisy



Składniki

2 - 4 porcje

 

    300 g filetu kurczaka (lub indyka)

    przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili

    2 ząbki czosnku

    100 g ryżu długoziarnistego

    2 łyżki oliwy

    1/2 czerwonej cebuli

    1 mała czerwona papryka

    200 g kukurydzy z czerwoną fasolą

    1 pomidor

    do podania: awokado, limonka, chili, świeża kolendra

 

Przygotowanie

 

    Filet kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawami oraz startym czosnkiem.

    Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na duży talerz i całkowicie ostudzić.

    Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 3 - 4 minuty. Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.

    Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Wsypać ugotowany ryż, dodać resztę cebuli, wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.

    Zdjąć z ognia, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszać.

    Wyłożyć na talerz, dodać obrane i pokrojone awokado, skropić limonką, posypać posiekaną papryczką chili i listkami świeżej kolendry.