Składniki
2 porcje
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 pojedyncza pierś kurczaka
40 g szynki parmeńskiej/serrano/suszonej
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
2 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów*
150 g pomidorków koktajlowych
bazylia
100 g makaronu
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokroić na 4 mniejsze i cieńsze filety, następnie rozbić je na podobną grubość. Nastawić makaron na gotowanie.
Mięso doprawić solą, pieprzem i zawinąć w szynkę. Rozgrzać patelnię, włożyć oliwę i masło, ułożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor (ok. 2 minuty), przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Filety znów przewrócić, wlać śmietankę wymieszaną z pesto i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi, zagotować. Gotować przez ok. 2-3 minuty aż pomidorki zmiękną a sos stanie się gęsty (zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą np. z gotującego się makaronu).
Posypać bazylią i podawać z makaronem.
Wskazówki
* gotowego lub własnego ze zmiksowanych składników: 1 cm kawałek parmezanu, 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy, 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, kilka liści bazylii, 1 łyżka orzeszków pinii