CIAST KRUCHE:
30 dkg mąki (2 czubate szklanki)
15 dkg margaryny
15 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 całe jajko
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min.
BISZKOPT
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki przennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Ubić całe jajka i dodać resztę
KREM:
1/2 litra wody
20 dkg cukru
2 cukry waniliowe
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki przennej
1 margaryna
Odlać
1/2 szklanki mleka a resztę zagotować, do pozostawionego mleka wsypać
obie mąki i wymieszać. Wymieszane mleko z mąką dodawać do gotującego się
mleka. Odstawić z ognia i dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia.
Smarować placki gorącą masą.
Na wierzch polać polewę.