Przepisy


Składniki:
800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
1 saszetka suchych drożdży 7 g
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
Nasiona sezamu do posypania

Mąkę i sól wymieszać wsypać drożdże i ponownie wymieszać w środku zrobić dołek dodać oliwę , miód i wodę . Dobrze wyrobić przez 10-15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia . Na tym etapie może cały czas być klejące nie dosypywać mąki . Podzielić masę na 2 części . Chlebki przenieść do nasmarowanych masłem i wysypanych otrębami lub bułką tartą foremek keksółwek o wymiarach 21x 10 cm . Wypełnić je do połowy ciasto wcisnąć w narożniki przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości . Ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki ok. 1-1½ godziny lub nawet dłużej w miarę potrzeby . Przed pieczeniem wysmarować mlekiem i posypać sezamem . piec w temperaturze 200 °C przez ok. 40-50 minut aż chleb będzie brązowy . Bochenki wyjdą raczej płaskie . Studzić na kratce