Składniki
- 2 wieprzowe golonki tylne
- sól, pieprz, posiekany świeży rozmaryn
- 0,5l wrzątku
- 0,5l piwa
- 2 cebule
Golonkę opłukać i osuszyć. Skórę ponacinać w kwadraciki, natrzeć solą,
pieprzem i rozmarynem i odstawić na minimum 3 godzinki - u mnie stała
całą noc. Przełożyć do brytfanki i podlać wrzątkiem. Wstawić do
piekarnika na 2h w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas trzeba golonki
przekręcać i podlewać sosem z dna brytfanki. Po godzince pieczenia
dorzucić 2 cebule pokrojone na kawałki. Po dwóch godzinach zwiększyć
temperaturę do 250 stopni i piec 30 minut polewając piwem aż się skórka
zarumieni.
Mięsko rozpływało się w ustach a cebulka z sosu była idealnie kremowa