Przepisy



Składniki:

-karkówka bez kości

-miód

-musztarda

-ketchup pikantny

-ząbek czosnku



Karkówkę pokroić na plastry gubości około 1,5-2cm lekko ubić (lub kupić już pokrojoną karkówkę). Do miski nalać musztardę np. sarepską, do tego około 3 łyżek miodu, 2 łyżki ketchupu pikantnego oraz posiekany ząbek czosnku wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do miski włożyć pokrojoną w plastry karkówkę i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie miskę z marynatą i karkówką włożyć do lodówki najlepiej na 24h ale jeżeli macie mało czasu wystarczy godzinka w lodówce. Do karkówki polecam pieczone ziemnniaki. Ja ziemniaki kroję w plasterki grubości około 1cm wrzucam je do naczynia żaroodpornego zalewam olejem ale nie za dużo wystarczy trochę na dnie żeby ziemniaki były w połowie zakryte. Ziemniaki posypuję złocistą przyprawą do kuraczaka, trochę bazylii i oregano. A do ziemniaków robię sos czosnkowy koniecznie z prawdziwego czosnku :)

Karkówkę piec w naczyniu żaroodpornym około godziny w temperaturze około 150 stopni. W połowie czasu można dorzucić w drugim naczyniu ziemniaki.

Ten przepis powstał przypadkiem z tego co znalazłam w lodówce :) A wziełam sie za obiad ponieważ mój facet miał wczoraj imienimy więc postanowiłam zrobić coś pysznego i innego niż zwykle.